Obligatoriu pentru toți cei care au permis de conducere. Se aplică în toată România pentru şoferii care vor să aibă carnet reînnoit în buzunar

de: Cojocaru Cristian
22 10. 2022

Toți cei care dețin un permis de conducere ar trebui să știe că acesta are și o perioadă de valabilitate calculată în funcție de categoria deținută. Află ce amendă riști dacă nu îți preschimbi permisul după expirarea valabilității acestuia.

În România, permisul de conducere are un termen de valabilitate care este prevăzut de legislația în vigoare, raportat la categoria înscrisă pe permis. Potrivit legii, termenul de valabilitate al unui permis de conducere obținut pe teritoriul țării noastre trebuie respectat, în caz contrar, șoferul în cauză poate risca o amendă.

Termenul de valabilitate al unui permis auto este în funcție de categoria înscrisă pe document după cum urmează:

  • valabilitatea de 5 ani pentru permisele eliberate pentru vehiculele ce aparțin categoriilor C1, C1E, C, CE, D1, D, DE, Tr, Tb și Tv;
  • valabilitatea de 10 ani pentru permisele eliberate pentru vehiculele ce aparțin categoriilor AM, A1, A2, A, B, B1 și BE.

Perioada de valabilitate a permisului auto începe cu data la care documentul a fost eliberat de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor – DRPCIV. Atunci când documentul expiră, șoferul are obligația să îl preschimbe, fără a fi necesară susținerea examenului auto.

Șoferii care se află în această situație vor trebui să urmeze procedura stabilită de Ministerul de Interne ce presupune efectuarea unui control medial. Schimbarea permisului de conducere poate interveni și atunci când datele din document trebuie actualizate.

Contravaloarea amenzii pentru permis de conducere expirat

Schimbarea permisului de conducere poate fi efectuată înainte sau după expirarea acestuia, însă numai după ce a fost efectuat examenul medical. În art.10 Cod Rutier este prevăzut faptul că circulația pe drumurile publice cu un permis auto expirat constituie contravenție, iar sancțiunea face parte din clasa a III-a.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.

Șoferii care sunt opriți de către Poliție, iar agenții constată că permisul este expirat riscă o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei, precum și puncte de penalizare. Un punct de amendă este echivalentul a 145 de lei în anul 2022. Astfel, 870 de lei reprezintă 6 puncte de penalizare, în timp ce 1.160 de lei reprezintă 8 puncte de penalizare.

Dacă plata amenzii este efectuată în termen de 15 zile lucrătoare, acesta este înjumătățită. În ceea ce privește punctele de penalizare, ele vor fi șterse după 6 luni de la momentul în care au fost atribuite șoferului în cauză.